![](https://www.poyeshgroup.com/wp-content/uploads/2019/09/پرسنل-پویش7.jpeg)
اقسام آبگرمکن
آبگرمکن یکی از انواع سیستمهای گرمایشی، و کاربردیترین دستگاه برای گرم کردن آب مصرفی منازل است. با آبگرمکن میتوان آب مورد نیاز برای شستن ظرف و لباس، استحمام، و پختوپز را تأمین نمود.
علاوه بر آبگرمکن خانگی، نوع صنعتی آبگرمکن نیز وجود دارد که در صنایع و کارخانجات مختلف برای تولید بخار فوقالعاده داغ مورد استفاده قرار میگیرد.
آبگرمکنها به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند. آبگرمکنهای مستقیم، شامل انواع آبگرمکن نفتی، گازی، و الکتریکی میشود که منبع انرژی آنها در داخل محفظه آبگرمکن قرار گرفته است.
در مقابل آبگرمکنهای مستقیم، آبگرمکنهای غیرمستقیم قرار دارند که منبع انرژی آنها در جای دیگری خارج از محفظه آبگرمکن، مانند داخل موتورخانه قرار میگیرد. آبگرمکنهای دوجداره، کوئلی، و خورشیدی، از انواع آبگرمکنهای غیرمستقیماند.
آبگرمکن نفتی
در این نوع آبگرمکن، انرژی مورد نیاز از نفت تامین میشود. نفت ابتدا از کاربراتور آبگرمکن عبور کرده و از طریق لولههای رابط به محفظه احتراق میرسد. سپس در محفظه احتراق، نفت در مجاورت هوای ورودی از روزنههای اجاق قرار گرفته و مشتعل میشود. حرارت ناشی از احتراق نفت، آب را گرم میکند.
آبگرمکن گازی
در این مدل آبگرمکن، انرژی مورد نیاز از طریق گاز و به دو مدل کپسول و گاز شهری تامین و حرارت تولید میشود.
آبگرمکن الکتریکی
در صورت عدم دسترسی به نفت و گاز، میتوان از آبگرمکنهای الکتریکی استفاده کرد. این نوع آبگرمکنها، که با انرژی برق کار میکنند، پاکترین نوع آبگرمکنها به شمار میآیند. اما مصرف برق آنها معمولا بالاست.
آبگرمکن دوجداره
در این مدل آبگرمکنها از عایقی در جداره بیرونی استفادهشده تا از اتلاف گرما جلوگیری شود.
آبگرمکن کویلی
در این مدل آبگرمکن، پمپی در داخل دستگاه تعبیه گردیده است که با رسیدن دمای آب به میزان مورد نظر، جریان قطع میگردد.
در آبگرمکنهای پیلوتدار، شمعک آبگرمکن همیشه روشن است. اما آبگرمکنهای مدل آیونایز مجهز به سیستم جرقهزن هوشمند هستند. معمولاً رسوبگیری در مبدل آبگرمکن آیونایز کمتر پیش میآید و طول عمر مفید دستگاه طولانیتر است.
در دستهبندی دیگری، آبگرمکنها به نوع مخزنی، بدون مخزن، هیبریدی، و خورشیدی تقسیم میشوند.
آبگرمکن مخزنی
یکی از متداولترین نوع آبگرمکنها، آبگرمکن مخزنی است. آبگرمکنهای مخزنی ۲۰ تا ۸۰ گالن ظرفیت ذخیره آب دارند. آبگرمکنهای مخزنی به دو نوع گازی و برقی تقسیم میشوند. در این مدل، آب سرد وارد مخزن دستگاه شده و از طریق گاز یا برق گرم میشود.
این مدل در مقایسه با سایر مدلها، ارزانترین نوع آبگرمکن در بازار است. همچنین، آبگرمکن مخزنی معمولاً زیاد خراب نمیشود. اما مشکل آبگرمکن مخزنی، سرد شدن آب ذخیرهشده در مخزن است که این یعنی اتلاف انرژی. به همین خاطر، در این مدل همیشه باید درجه حرارت تنظیم شده باشد.
آبگرمکن بدون مخزن
آبگرمکنهای بدون مخزن یا دیواری، منبعی برای ذخیره آب ندارند. هرگاه نیاز به آب گرم باشد، آب سرد بلافاصله وارد مخزن میشود و پس از گرم شدن از طریق لولهکشی دستگاه در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. آبگرمکنهای بدون مخزن در ایران بسیار پرطرفدار هستند.
آبگرمکنهای دیواری، انواع و سایزهای مختلفی دارند که بسته به متراژ خانه و مصرف خانوار، خریداری میشوند. بهترین مزیت آبگرمکنهای بدون مخزن، گرم شدن سریع آب است که برخلاف مدلهای مخزندار، دیگر نیازی به صبر کردن برای گرم شدن آب نیست. در کنار این مزیت، آبگرمکنهای دیواری قیمت بالایی دارند و هزینه نصبشان نیز قابل توجه است.
آبگرمکن هیبریدی
آبگرمکنهای هیبریدی از گرمای محیط پیرامونیشان برای گرم کردن مخزن خود استفاده میکنند. مزیت اصلی آبگرمکنهای، هیبریدی صرفهجویی در هزینههای انرژی است. آبگرمکنهای هیبریدی نیاز به فضای خالی و بزرگی دارند و تنها مناسب مناطقی هستند که درجه حرارت سالانهشان بین ۴۰ تا ۹۰ درجه باشد. بعضی از مدلهای آبگرمکن هیبریدی هم هستند که در دمای خیلی پایین به حالت الکتریکی تغییر حالت میدهند و در اصطلاح، مدل سوئیچینگ هستند.